Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
8 juni, 2022

Kim valde Hemvärnet, och Kriminalvården

Kim Gustafsson är kriminalvårdare och samtidigt hundförare inom Hemvärnet.
– Det var en fördel att komma direkt från en soldatutbildning till att börja jobba som kriminalvårdare, säger hon.

För fyra år sedan bestämde hon sig för att bli hundförare inom Hemvärnet, efter tips från ett par vänner.
– Jag letade efter en lite mer meningsfull aktivitet för mig och min hund, det är dessutom brist på hundförare i Sverige. Kan man bidra så är det självklart för mig.

Kim ansökte till Försvarsmakten. Hon genomgick tester, utbildningar och blev redo att ta rollen som hundförare och soldat. Direkt efter avslutad grundutbildning för frivilliga så sökte hon jobb hos Kriminalvården.
– Jag insåg snabbt att jag passar för och trivs med att arbeta i skarp miljö. Jag har jobbat på anstalt i snart tre år och jag trivs otroligt bra.

Hon ser likheter mellan myndigheterna.
– Försvarsmaktens värdegrund går hand i hand med Kriminalvårdens. Människors lika värde står i fokus. Jämlikhet och mänskliga rättigheter är en självklarhet och det är något som jag värdesätter mycket. Trygghet bör vara en självklarhet. I Försvaret kan jag bidra med min förmåga att läsa av min hund och förmedla den informationen till min gruppchef. Jag har väldigt lätt att arbeta i grupp, utföra uppgifter effektivt och ta order samtidigt som jag kan ta kommandot och strukturera där det behövs. Förutom att jag arbetar utan hund hos Kriminalvården så jobbar jag på samma sätt där.

En fördel med jobbet som kriminalvårdare är lagkänslan med kollegorna, men hon betonar också att jobbet har utvecklat henne som person.
– Jag har lärt mig mycket om mig själv och har fått en helt annan förståelse för hur människan påverkas av de yttre faktorerna, redan från ung ålder, som kan leda oss på olika vägar här i livet.

Att kriminalvårdare får frågan om de är rädda på jobbet är inget ovanligt. Även Kim har fått den frågan från vänner och familj.
– Tvärt om, på jobbet känner jag mig som säkrast. Arbetet sker under kontrollerade former, det finns lagstöd för arbetet vi utför och kollegorna är fantastiska. Vi har rätt grunder för att utföra vårt arbete säkert.

Hur fungerar det att kombinera de båda jobben?
Jag har bara fått stöttning av mina chefer. Så länge man har en bra kommunikation så är det inga konstigheter utan det ses mer som en fördel.

 

Just nu söker vi många medarbetare i hela landet. Är du trygg och stabil, har gott omdöme och integritet? Vill du jobba i ett team där alla behövs? Sök jobbet som förändrar någon annans liv.

 

Text: Cecilia Göthe Norlin
Foto: Kriminalvården